Η Παναγία Πάντων Χαρά…

257

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Υπάρχουν αρκετά προσωνύμια που έχουν δώσει οι πιστοί για τη Παναγία μας , τη Μητέρα που υπεραγαπούν και ζητάνε την υποστήριξη και τη βοήθειά της.

Ένα από αυτά είναι και η Παναγία Παντών Χαρά όπου η θαυματουργική εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την παράδοση η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Λασκαρίνα, περνώντας με το στόλο της από τη Ζάκυνθο, σταμάτησε για λίγο στη νησί των Στροφάδων και προσευχήθηκε στη Θεοτόκο να θεραπεύσει την αδελφή της.

Η Σπλαχνική Μητέρα έκανε το θαύμα της κα έτσι η αυτοκράτειρα στο όταν επέστρεφε από το ταξίδι της , πέρασε από το νησί, έκανε γνωστό το θαύμα στους Μοναχούς και τους υποσχέθηκε να τους βοηθήσει σε ό,τι ήθελαν.

Εκείνοι της ζήτησαν να κτίσει το Μοναστήρι σε μορφή φρουρίου, ώστε να μπορούν να προφυλαχθούν από τις επιδρομές που έκαναν οι πειρατές.

Η Ειρήνη εκπλήρωσε την ευσεβή επιθυμία των Μοναχών, οι οποίοι ευχαρίστησαν την Παναγία και θέλοντας να εκφράσουν την χαρά πού τους έδωσε την ονόμασαν “Η Πάντων Χαρά”.

Η ιστορική εικόνα της Ιεράς Μονής Στροφάδων Ζακύνθου ήταν τα πρώτα χρόνια φυλαγμένη στην Κωνσταντινούπολη.

Στα χρόνια όμως της εικονομαχίας οι χριστιανοί την έριξαν στη θάλασσα, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να σωθεί από την άγρια μανία των διωκτών.

Η θαυματουργός εικόνα στάθηκε όρθια και κατευθύνθηκε με προορισμό την Ιερά Μονή Στροφάδων Ζακύνθου.

Ο ηγούμενος και οι Πατέρες την παρέλαβαν κάνοντας δεήσεις και παρακλήσεις και την τοποθέτησαν στο Καθολικό της Μονής.

Η εικόνα ονομάζεται και θαλασσομαχούσα γιατί σύμφωνα με την παράδοση, πάλεψε με τα κύματα και έφτασε στο Μοναστήρι χωρίς να πάθει καμία απολύτως καταστροφή.

Η Παναγία Παντών Χαρά να μας σκεπάζει με τη Χάρη της και να μας χαρίσει εκείνο που ο καθένας μας επιθυμεί προκειμένου να νιώθει χαρά κ ευτυχία στη ζωή του.