Η Μονή Βαλσαμόνερου στα 1957

323

Ένα ιστορικό Μοναστήρι της Μεσαράς, η Μονή Βαλσαμόνερου στις παρυφές του Ψηλορείτη, περιλαμβάνεται στις  φωτογραφίες του  Γάλλου φωτογράφου, Claude Dervenn, που παρουσίασε το diktaios.blogspot.gr!

Πρόκειται για μια σημαντική δουλειά για την Κρήτη του χθες, που πάντα μας συγκινεί και μας εντυπωσιάζει!

Η φωτογραφία είναι από το άλμπουμ la crete vivant ,1957!

Η Ιερά Μονή Βαρσαμόνερου είναι μοναστήρι των πρώτων αιώνων της Ενετοκρατίας από το οποίο όμως σώζεται σήμερα μόνο ο ναός. Υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βοριζίων.

Ο ναός είναι κατάγραφος και οι τοιχογραφίες του είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η σημερινή εκκλησία είναι τρίκλιτη και έχει και νάρθηκα. Το παλαιότερο κλίτος είναι το βόρειο και είναι καθιερωμένο στην Παναγία.

Στο νότιο κλίτος αναφέρεται ως έτος τοιχογράφησης το 1400-1428. Το κλίτος αυτό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη και στη νοτιοδυτική γωνία του διαμορφώθηκε ένα μικρότερο κλίτος, καθιερωμένο στον Άγιο Φανούριο. Αυτό κτίστηκε το 1426 και αναφέρεται το 1431 από τον Κρητικό ζωγράφο Κωνσταντίνο Ρίκο. Από τότε φαίνεται ότι επικράτησε το όνομα του Αγίου Φανουρίου και για το μοναστήρι. Ο εν λόγω άγιος εορτάζεται στην περιοχή ως τοπικός άγιος και η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου.

Η μονή αναστηλώθηκε μετά το 1947 από το Νικόλαο Πλάτωνα.

(Με πληροφορίες από το el.wikipedia.org)