Η μεταφορά της παράδοσης των γεύσεων και της γνώσης σήμερα το βράδυ στον Άγιο Θωμά…

852

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» παραδίνει το κύπελλο Γευσιγνωσίας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άγιου Θωμά «Λόγιος», σήμερα Παρασκευή 10 Αυγούστου στις 8:00 το απόγευμα.

Σημαντική στιγμή στην παράδοση της γευσιγνωσίας. Γεύσεις και γνώσεις ταυτόχρονα. Από τη γιαγιά στην μάνα και από τη μάνα στην κόρη και η ιστορία συνεχίζεται σαν τελετουργικό αόρατης πομπής.

Γεύσεις και συναισθήματα, άγγιγμα ψυχής. Η κάθε γεύση έχει τη γνώση μέσα της, τους κωδικούς επικοινωνίας με το παρελθόν, τις ρίζες μας. Η μυρωδιά του σφουγγάτου φτιαγμένο στην παρασιά φέρει τις αναμνήσεις της μάνας που μετά την εξοχή και το άρμεγμα συγκέντρωνε τα παιδιά της γύρω από την παρασιά και γύριζε το σφουγγάτο. Αυτό στην ψυχή μας έχει καταγραφεί κι εμείς ως ενήλικες αναζητούμε αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά με την σχετική ιεροτελεστία.

Η προσπάθεια του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς να ενώσει τα χωριά με τις γεύσεις τα συναισθήματα και τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι πολύ μεγάλο γεγονός.  Η προσπάθεια του Δικτύου γίνεται καθημερινά μεγαλύτερη με σκοπό να δημιουργήσει ένα δίκτυο εμπιστοσύνης σχέσεων και δράσεων μεταξύ των χωριών.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί και καθένας ξεχωριστά απ’ όποιο μετερίζι κι αν είναι, για την διαχρονικότητα αυτής της γιορτής των γεύσεων και της γνώσης.

Το κύπελλο των γεύσεων θα παραδώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» του Σίβα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Θωμά «ΛΟΓΙΟΣ», την Παρασκευή 10 Αυγούστου στις 8:00 το απόγευμα. Ελάτε σε ετούτο τον τόπο τον όμορφο τη λαξευτή πολιτεία, με τις εκκλησιές σ ‘ ένα μοναδικό φυσικό παράδεισο.

Δ.Σ. Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.