Η «επιτυχία» της αποτυχίας στις Πανελλήνιες

521

Γράφει η Εβίνα Γαλαζούλα*

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους, που ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου επισήμως τις πανελλήνιες εξετάσεις, διεκδικώντας μια θέση στα  ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η επιτυχία στις Πανελλήνιες όμως, είναι θέμα πολλών παραγόντων. Πέρα από την καλή προετοιμασία και μελέτη των μαθημάτων, σημαντική είναι και η καλή ψυχολογία.

Ο φόβος της αποτυχίας στις Πανελλήνιες είναι συχνά πιο μεγάλος και πιο αγχωτικός από τη διαδικασία αυτή καθεαυτή. Σαφώς και η αποτυχία στις Πανελλήνιες δεν δείχνει κάτι για την αξία και την ποιότητά των μαθητών ως άτομα ή την εξυπνάδα τους και τις ικανότητές τους. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Δεν θέλει και πολύ άλλωστε.… άγχος, κακή προετοιμασία, ασθένεια, έλλειψη στήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον και η αποτυχία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της. Ακούω πολλούς γονείς να με ρωτάνε γεμάτοι άγχος  «Θα τα πάει καλά;», «Θα περάσει στη σχολή που ονειρεύεται;» κ.τ.λ. Όμως έγινε κάτι τραγικό και μη αναστρέψιμο με μια ενδεχόμενη αποτυχία;

Όσα είναι σημαντικά για τον καθένα από εμάς (υγεία, οικογένεια, φιλία κ.α.) συνεχίζουμε να τα έχουμε και μετά την αποτυχία μας; Οι αποτυχίες είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι κάτι φυσικό να μας συμβεί κάποια ή κάποιες στιγμές και γι’ αυτό καλό είναι να μην τρομοκρατούμαστε στην ιδέα της. Στη ζωή μας θα δώσουμε πολλές εξετάσεις άλλωστε, σε άλλες θα επιτύχουμε, σε άλλες όχι. Η αποτυχία στις Πανελλήνιες, είναι μία στιγμή και όχι όλη η ζωή. Αν δεν αποτύχεις ποτέ στη ζωή, τότε δε θα μπορέσεις  ούτε να αισθανθείς τη γλυκιά αίσθηση της κατάκτησης του στόχου σου.

Η αποτυχία στις πανελλήνιες, δεν είναι το τέλος των ευκαιριών, αλλά η αρχή ενός δρόμου που σου ανοίγει η ζωή και δε μπορείς ούτε να φανταστείς πού θα σε οδηγήσουν. Θέλω να ξέρεις ότι αυτό δε δείχνει την ανικανότητά σου, αλλά τη διαρκή σου προσπάθεια να αγωνίζεσαι ξανά παρά τις αντιξοότητες. Αν η ζωή δε σου δώσει αυτό που επιθυμείς, ίσως κρατάει για σένα κάτι πολύ καλύτερο!

Η αποτυχία στις Πανελλήνιες, δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μίας ζωής που βρήκε ένα μικρό εμπόδιο ή μια τέλεια πρόκληση στο ξεκίνημα της.

* Η Εβίνα Γαλαζούλα είναι Φιλόλογος – Ειδική παιδαγωγός