Φυτοπροστασία στην ελιά

408

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ: (Pseudomonas savastanoi)

Ασθένεια με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το σχηματισμό εξογκωμάτων (όγκων) σε κλαδιά, μεγαλύτερους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα (νεύρα ή μίσχο). Οφείλεται σε βακτήριο που μεταφέρεται με το νερό από τους όγκους και μολύνει άλλα μέρη του δέντρου ή γειτονικά δέντρα όταν υπάρχουν ανοικτές πληγές (πύλες εισόδου). Σοβαρές μολύνσεις συμβαίνουν μετά από παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο σε περίοδο βροχοπτώσεων.

∆έντρα μικρής ηλικίας προσβάλλονται εντονότερα και μπορεί να οδηγηθούν σε εξασθένηση, καχεξία και ξήρανση.

Η ποικιλία Κορωνέικη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής.

Οδηγίες:

Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή νέων μολύνσεων:

 • Επιλέγετε υγιή δενδρύλλια στην εγκατάσταση νέου ελαιώνα.

 • Προσβεβλημένα κλαδιά με όγκους πρέπει να αφαιρούνται με ξηρό καιρό στο κλάδεμα και να καίγονται, ιδιαίτερα στα νεαρά δέντρα που η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα. Το κάψιμο των κλαδιών απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες.

 • Αποφεύγετε να κλαδεύετε με υγρό ή βροχερό καιρό. Φροντίζετε να αποφεύγονται τραυματισμοί του φλοιού των κλάδων. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται σε οινόπνευμα εμπορίου 70% ή διάλυμα χλωρίνης 5-10% σε νερό. Οι μεγάλες τομές να καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό (διάλυμα 6%).

 • Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα αμέσως μετά από κλάδεμα, ανοιξιάτικο παγετό ή χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στις υγρές περιοχές (βορδιγάλειος πολτός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού, τριβασικός θειικός χαλκός).

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΈΝΤΟΜΑ: ΣΚΟΛΥΤΕΣ ( Φλοιοφάγος & φλοιοτρίβης)

Ο φλοιοφάγος και ο φλοιοτρίβης είναι μικροσκοπικά σκαθάρια (2-4 χλστ.) που προσβάλουν κατά κανόνα εξασθενημένους κλάδους.

Προνύμφες και ακμαία προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ξήρανση λεπτών κλαδιών ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Μεγαλύτεροι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία.

Αυτή την εποχή τα έντομα βρίσκονται μέσα στα ξερά λιόκλαδα.

Συνεχώς αυξημένες προσβολές παρατηρούνται λόγω παραμονής μέσα στους ελαιώνες κλάδων ή δέντρων μη παραγωγικών και εξασθενημένων.

Οδηγίες:

Η αντιμετώπιση βασίζεται σε καλλιεργητικούς χειρισμούς και είναι αποτελεσματικοί όταν εφαρμόζονται σε σχετικά μεγάλη έκταση:

 • Προσβεβλημένοι ξηροί ή ημίξηροι κλάδοι πρέπει να αφαιρούνται και να καίγονται το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου. Επίσης τα υπολείμματα κλαδέματος πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τους ελαιώνες.

 • Ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιοδέντρων με κατάλληλο κλάδεμα, ισορροπημένη άρδευση και λίπανση.

 • Προσβεβλημένα κλαδιά που αποθηκεύονται ως καύσιμη ύλη μεταφέρουν και διασπείρουν τα έντομα.

ΚΑΠΝΙΑ (Capnodium olaeoprhi lum) & ΛΕΙΧΗΝΕΣ:

Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από ένα μαύρο στρώμα που οφείλεται στην καπνιά. Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών εντόμων.

Οι λειχήνες είναι στρώμα κιτρινοπράσινου χρώματος που αναπτύσσεται κυρίως στους κορμούς και στους βραχίονες αλλά και στα κλαδιά.

Καπνιά και λειχήνες συναντώνται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση.

Οδηγίες:

 • Κλάδεμα και απομάκρυνση ασθενούς βλάστησης. Επιτυγχάνεται έτσι καλός αερισμός και φωτισμός στο εσωτερικό των δέντρων.

 • Έγκαιρη αντιμετώπιση των κοκκοειδών περιορίζει την ανάπτυξη της καπνιάς.

 • Κατά τη χειμερινή περίοδο οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα δρουν προστατευτικά για την καπνιά και συμβάλλουν στην αποκόλληση των λειχήνων.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

 • Μην καταστρέφετε την ξινήθρα (Oxalis sp.) Δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο καθώς δεν ανταγωνίζεται τις δενδρώδεις καλλιέργειες και περιορίζει την εμφάνιση άλλων ανταγωνιστικών ζιζανίων.

 • Αποφεύγετε την καταστροφή των ζιζανίων πριν από τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου στις ανθοταξίες της ελιάς.

 • Στους ελαιώνες, η μηχανική κατεργασία του εδάφους δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των ριζών. Στα επικλινή εδάφη υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης και πρέπει να περιορίζετε στο ελάχιστο την εδαφική καλλιέργεια.

 • Οι επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική. Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού, διότι αν ο ψεκασμός αποπλυθεί από τη βροχή, πρέπει να επαναληφθεί.

 • Μη ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. άνεμος, βροχή.