Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ιταλία από την κακοκαιρία

4657

Ένα πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Νότια Ιταλία προκάλεσε ραγδαίες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους το Σάββατο 03/11 και την Κυριακή 04/11, λίγες μέρες μετά την έντονη κακοκαιρία που βίωσαν τα βόρεια τμήματα της χώρας τη Δευτέρα 29/10.

Το τελευταίο διήμερο 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σικελία ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία στους 27 σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία έχει κηρύξει μεγάλο μέρος της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης δημοσιεύουν ότι θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από μια σειρά βαρομετρικών συστημάτων που είχαν να παρατηρηθούν πάνω από 60 χρόνια στην Κεντρική Μεσόγειο.

Οι καταιγίδες που δημιούργησε το ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού και σάρωσε κυρίως τα νότια τμήματα της Ιταλίας και προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα!

Τέσσερις σταθμοί κατέγραψαν ημερήσιο ύψος υετού πάνω από 90 mm με έως 116.5 mm νοτιοδυτικά του Παλέρμο, κοντά στην περιοχή όπου σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι.

Πηγή: meteo.gr – φωτο Reuters