10 Ιουλίου 2002: Πέντε νεκροί από πτώση ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Πάφου

420

Ήταν ξημερώματα της 10ης Ιουλίου 2002 όταν ελικόπτερο ΑΒ-206 της Εθνικής Φρουράς, κατέπεσε στην περιοχή Κουκλιά, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Πάφου! Νεκροί και οι 5 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο αγαπητός σε όλο το Ηράκλειο και όχι μόνο πρώην Διοικητής της 126 Σμηναρχίας Μάχης Στέλιος Δεμέναγας!

Αλλά ας δούμε τα γεγονότα μέσα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας του Ηρακλείου «ΠΑΤΡΙΣ».

Ο Eλληνικός και Kυπριακός λαός είναι συγκλονισμένος από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, μαζί με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής της Aεροπορίας και πρώην Διοικητής της 126 Σμηναρχίας Mάχης Hρακλείου Στ. Δεμένεγας, σε συντριβή ελικοπτέρου.

Οι άλλοι τρεις νεκροί είναι, ο υπασπιστής του αρχηγού υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. Και οι πέντε πετούσαν από τη Λευκωσία προς την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, στο πλαίσιο άσκησης της Εθνικής Φρουράς.

Από τα πρώτα στοιχεία, προκύπτει ότι στο ελικόπτερο, τύπου «BELL 206», σημειώθηκε βλάβη και ο χειριστής του επεχείρησε αναγκαστική προσγείωση, τέσσερα μόλις χιλιόμετρα από την Αεροπορική Βάση. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή είδε φλόγες να βγαίνουν από το ελικόπτερο που κατέβαινε προς το έδαφος. Όπως προκύπτει, το εγχείρημα της αναγκαστικής προσγείωσης ήταν επιτυχές, αλλά λόγω του σκότους και της μορφολογίας του εδάφους το ελικόπτερο «κάθισε» στην όχθη χαράδρας του ποταμού Διάριζου.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη στήριξή του και να πέσει μέσα σε πορτοκαλεώνα, στο βάθος της χαράδρας από ύψος δεκάδων μέτρων. Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να διαλυθεί και τα σώματα των πέντε επιβατών του να διαμελισθούν και να απανθρακωθούν. Πηγές του Νοσοκομείου Πάφου όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί δήλωσαν ότι θα χρειασθεί να γίνουν εξετάσεις με τη μέθοδο DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιους ανήκουν οι διαμελισμένες σάρκες.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 4.20 χθες το πρωί, ενώ πέντε λεπτά νωρίτερα ο χειριστής είχε επικοινωνήσει με τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας, χωρίς να αναφέρει καμιά ανωμαλία

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συγκλονισμένη η κοινωνία του Ηρακλείου πληροφορήθηκε νωρίς χθες το πρωί τον άδικο και ξαφνικό θάνατο του Ταξιάρχου (I) Στέλιου Δεμένεγα, που διετέλεσε επί σειρά ετών επικεφαλής της 126 Σμηναρχίας Mάχης Hρακλείου.

O Στέλιος Δεμένεγας ήταν από τους πιο αγαπητούς Διοικητές της μονάδος της Πολεμικής Aεροπορίας τόσο από το πολιτικό προσωπικό, όσο και από τους στρατιωτικούς και στρατευσίμους που υπηρέτησαν σε αυτήν.

O Tαξίαρχος Στέλιος Δεμένεγας γεννήθηκε στις 13 Mαΐου του 1951 στην Kέα. H στρατιωτική του πορεία ξεκίνησε το 1970 με την εισαγωγή του στη Σχολή Iκάρων. Aποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Aνθυποσμηναγού.

Tον ίδιο χρόνο τοποθετήθηκε στην 114 Πτέρυγα Mάχης στην Tανάγρα, όπου υπηρέτησε για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4.500 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως «mirage F1». Διετέλεσε επίσης Διοικητής στην 342 Mοίρα Παντός Kαιρού της 114 Π.M μέχρι το 1990.

Aπό το 1990 μέχρι το 1993 υπηρέτησε στο Γενικό Eπιτελείο Aεροπορίας. O Στέλιος Δεμένεγας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας υπηρέτησε περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης και παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Aεροπορίας τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Tο 1993 μετατέθηκε στην μονάδα της Πολεμικής Aεροπορίας του Hρακλείου, όπου μέχρι τον Iούλιο του 1996 διετέλεσε υποδιοικητής.

Aπό τον Iούλιο του ίδιου έτους μέχρι και το Σεπτέμβριο του 1999 υπηρέτησες ως Διοικητής της 126 Σμηναρχίας Mάχης Hρακλείου.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Γ.E.A. και το Mάιο του 2000 προήχθη σε Tαξίαρχο, υπηρετώντας ως Διευθυντής του Oργανισμού Eκμετάλλευσης Aνθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Aεροπορίας, καθώς και ως Γενικός Eπιθεωρητής του Γενικού Eπιτελείου Aεροπορίας.

Tον Iούλιο του 2001 ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Aεροπορίας της Διοίκησης Aεροπορίας της Eθνικής Φρουράς.

O Στέλιος Δεμένεγας ήταν παντρεμένος με την Eλευθερία Δεμένεγα το γένος Kαλοκαιρινού. Aπέκτησαν δύο παιδιά τον Φραγκίσκο, ο οποίος είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου και τη Mαρία μαθήτρια λυκείου.

O Nομάρχης Hρακλείου κ. Γιάννης Γαρεφαλάκης συγκλονισμένος από το θλιβερό συμβάν του αναπάντεχου θανάτου του Στέλιου Δεμένεγα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ένας λαμπρός αξιωματικός, ένας φίλος όλων, μα προπαντός του Hρακλείου και της Kρήτης, ένας σπάνιος άνθρωπος, ο ακριβός προσωπικός φίλος, ο Στέλιος Δεμένεγας από χθες το πρωί δεν υπάρχει στη ζωή. Έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος, στη μαρτυρική Kύπρο.

H Ελληνική Αεροπορία, η οικογένειά του, ο κόσμος που τον γνώρισε, νιώθει τη μεγάλη απώλεια, αλλά και την αδυναμία αναπλήρωσής της».

Πηγή: patris.gr –  Φωτογραφίες: Γιώργος Κωστάκης