Βρεφηβεία: Τα παιδιά μπαίνουν από αρκετά νωρίς στον κόσμο των μεγάλων

867

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο και μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η λέξη βρεφηβεία.Τι άραγε σημαίνει;

Στη σύγχρονη εποχή τα όρια της  ηλικίας των παιδιών  καταργούνται από πολύ νωρίς  και τα  ίδια τα παιδιά το έχουν καταλάβει αυτό γιατί  αρχίζουν να μπαίνουν από πολύ νωρίς στον κόσμο των μεγάλων.

Τα παιδιά μας ακολουθούν στα ταξίδια μας, , στα εστιατόρια και στα καφέ, στα μαγαζιά για ψώνια,και έτσι αρχίζουν να προσαρμόζονται  ήδη από την παιδική ηλικία στο μικρόκοσμο των ενηλίκων.

Εμείς οι σύγχρονες μαμάδες θεωρούμε τα παιδιά μας  πανέξυπνα . Η αλήθεια είναι ότι με τόσα ερεθίσματα που τους παρέχει η τεχνολογία είναι έξυπνα αλλά δυστυχώς πολλές φορές σε λάθος πράγματα και σε λαθεμένες καταστάσεις.

Τα σύγχρονα παιδιά νιώθουν και συμπεριφέρονται όπως οι  έφηβοι γιατί έχουν συνηθίσει να επιβιώνουν σε διάφορες καταστάσεις χωρίς την πραγματική  προστασία και τη  στενή επίβλεψή μας.

Ακόμη και  στην περίπτωση που έχουμε καταφέρει ως γονείς να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, δεν έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε ότι είμαστε απαραίτητοι στην καθημερινότητά τους.

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μας κουράζουν .Δεν έχουμε αρκετή υπομονή ούτε και ψυχικές δυνάμεις για να ασχοληθούμε με τις  πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Προκειμένου να έχουμε την ηρεμία μας έστω και  για λίγα λεπτά ικανοποιούμε ακόμα και την πιο τρελή επιθυμία των παιδιών μας προκειμένου να μην τα ακούμε να τσιρίζουν μπροστά τους. Η δική μας η γενιά στερήθηκε πολλά υλικά αγαθά. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε ότι στερηθήκαμε εμείς να το απολαύσουν σε διπλάσια ποσότητα  τα παιδιά μας. Έτσι προσφέρουμε προσφέρουμε και στο τέλος τα παιδιά  δεν ευχαριστιούνται  με ό,τι κι αν τους προσφέρουμε.

Παρατηρώ τα κοριτσάκια τα μικρά μπουμπουκάκια με βαμμένα τα νύχια ντυμένα σαν φιγουρίνια  συμπεριφέρονται σαν μοντέλα  χάνουν την αθωώτητα  τους  και δεν ζουν σαν παιδιά. Βιάζονται να μεγαλώσουν λες και ο χρόνος τα κυνηγάει .Δυστυχώς τα παιδιά δεν ζουν σαν παιδιά. Δεν χαίρονται την ανέμελη παιδική ηλικία. Συμπεριφέρονται  σαν μικρομέγαλα  και  η συμπεριφορά αυτή έχει μελλοντικά αρνητικές συνέπειες για τη ζωή τους.

Μη βιαζόμαστε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Ας χαρούμε κάθε βήμα της τρυφερής παιδικής τους ηλικίας με όλες τις δύσκολες κ όμορφες στιγμές που  αυτή κλείνει μέσα της.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δ. Σ. Μοιρών.