Νεανικές αυτοκτονίες… Γιατί;

1459

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Σοκάρει τις τελευταίες μέρες η αυτοκτονία του 15 χρονου νεαρού ο οποίος νιώθοντας να πνίγεται από την κοινωνική αδικία της ζωής όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο ίδιος στο προσωπικό του ημερολόγιο αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Ακόμη μία νεανική αυτοκτονία έρχεται να προστεθεί στη λίστα των προηγούμενων η οποία μας είχαν συγκλονίσει κυριολεκτικά και εύχομαι να μας είχαν ταρακουνήσει έστω και λίγο για το φαινόμενο του  bullying που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Ο 15χρονος έφηβος ψυχολογικά ευάλωτος προσπάθησε να ξεφύγει από τον ψυχολογικό πόλεμο των συνομήλικων του και στην τρυφερή αυτή ηλικία, στην ηλικία που κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ονειρευτεί και να προσπαθήσει να κυνηγήσει τα όνειρά του, τελειώνει τον επίλογο της ζωής του με αυτό τον τρόπο.

Η εφηβεία είναι από μόνη της μία αρκετή δύσκολη ηλικία.

Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις κλονίζουν τη ζωή των εφήβων και ιδιαίτερα των παιδιών εκείνων που είναι κάπως χαμηλών τόνων και πέφτουν εύκολα στα δίχτυα των υπόλοιπων, οι οποίοι παριστάνοντας  τους αρχηγούς, προσπαθούν να νιώσουν καλά με τον εαυτός τους, συμπεριφέροντας άσχημα στους άλλους.

Και οι συνέπειες γνωστές.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα από όλους μας τόσο γονείς εκπαιδευτικούς και βέβαια από  τους αρμόδιους φορείς.

Μην περιμένουμε να χτυπήσει ξανά το κουδουνάκι του κινδύνου γιατί τότε θα είναι ήδη πολύ αργά…

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών