Λ. Αυγενάκης στο “e-mesara.gr”: Το μνημόνιο έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια

 

Συνέντευξη παραχώρησε στο “e-mesara.gr” ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης!

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται και σχολιάζει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις…

Kύριε Αυγενάκη, γιατί η ΝΔ, το κόμμα σας υποστηρίζει και μάλιστα σε εντονότατους τόνους ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα 4ο Μνημόνιο;

Γιατί επιβάλει νέα επώδυνα μέτρα, με ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Γιατί δεσμεύει τη χώρα μετά το 2018, όταν το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Τα νέα μέτρα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, χωρίς καν χρηματοδότηση. Γιατί η Κυβέρνηση της αριστεράς, ψήφισε συνολικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ όταν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο ήταν 5 δις και 5 δις οι περικοπές των συντάξεων. Για εμάς αυτό είναι τέταρτο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας εξαγόρασε την παραμονή του στην εξουσία, αποδεχόμενος τα πάντα, με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τον μέσο Έλληνα.

Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης διατείνονται πως πέτυχαν μια καλή συμφωνία και προτάσσουν το επιχείρημα των αντιμέτρων. Εσείς γιατί δεν τα ψηφίζετε αφού είναι θετικές παρεμβάσεις;

Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη! Ο κ. Τσίπρας παίρνει λεφτά από τους Έλληνες και τους δίνει λέξεις! Πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν μπορεί να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. Τώρα υπόσχεται ότι θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα … 5,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή πάνω από 10 δις ευρώ για πολλά χρόνια μετά το 2018! Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, μόνο αν ξεπεράσουμε τους στόχους (0,2% του Α.Ε.Π. πάνω από το στόχο 3,5% του Α.Ε.Π. την περίοδο 2019 – 2021). Δηλαδή, για να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα «αντίμετρα» 2% του Α.Ε.Π., θα πρέπει να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% του Α.Ε.Π. ή πάνω από 10 δις ευρώ!!! Εάν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος ότι το ’17 θα έχει αντίστοιχη υπέρβαση του πλεονάσματος, όπως είχε το ’16, τότε δεν έχει κανένα λόγο για να μην προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Για εμάς τα αντίμετρα είναι μειώσεις φόρων, δεν είναι συσσίτια. Τι λέει ο κ. Τσίπρας; «Θα στύψω τους Έλληνες και μετά θα τους δώσω συσσίτια». Δεν μπορεί το όραμα μιας κοινωνίας και ενός κοινωνικού Κράτους να είναι πώς θα ταΐζουμε τους πεινασμένους. Αυτό πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως. Δεν μπορεί να λέμε ότι θα δώσουμε συσσίτια, άμα πιάσουμε 4,5% πλεόνασμα.

Κατηγορείτε τον Πρωθυπουργό σε όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάζει από το «τέλος της λιτότητας» έως την «αντίσταση στους ξένους» και τη «μάχη με τη διαπλοκή». Υπάρχουν τελικά σημεία συγκλίσεων; Εσείς δεν αγκαλιάζετε αυτούς τους  στόχους που παρουσιάζει η Κυβέρνηση;

Δυστυχώς, έχουμε τη μεγαλύτερη ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού που έχει γίνει ποτέ. Ψέματα, διαπλοκή, παρακμή και αμοραλισμός. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 βασίστηκε σε μύθους και από μύθους συντηρείται. Πρώτος μύθος: Το τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεύτερος μύθος: Το ψεύτικο εμπόριο πατριωτισμού, την δήθεν αντίσταση στους ξένους και την τάχα ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Τρίτος μύθος: Η δήθεν μάχη με το παλιό και τη διαπλοκή.

Και στα τρία έγιναν τα ακριβώς αντίθετα.

Πρώτον, υποσχέθηκαν το τέλος στη λιτότητα και το σκίσιμο των Μνημονίων. Και σήμερα τα υπογράφουν δυο - δυο. Στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο του 2015 προσθέτουν ένα ακόμα Μνημόνιο το τέταρτο. Εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και επέβαλαν μέτρα 12,5 δις.

Δεύτερον, παραχώρησαν την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια. Δέσμευσαν την περιουσία του Δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου, για 99 χρόνια.

Τρίτον, υποσχέθηκαν «να τελειώνουν με το παλιό και τη διαπλοκή». Και αποδείχθηκαν οι πιο παλιοί και οι πιο διαπλεκόμενοι. Αναξιοκρατία και κομματικός στρατός στο Δημόσιο, με παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλλουν οι ίδιες οι δικαστικές ενώσεις. Απόπειρα ελέγχου των Μ.Μ.Ε. με τον αντισυνταγματικό Νόμο Παππά.

Κύριε Γραμματέα, η Κυβέρνηση σας κατηγορεί με την σειρά της ότι γίνατε ένα Κόμμα παροχών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι αρχίσατε να λαϊκίζετε πια. Ποιο το σχόλιό σας;

Το να κατηγορεί οποιονδήποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία και λαϊκισμό είναι τουλάχιστον αστείο. Ο κ. Τσίπρας είχε τάξει 12 δισεκατομμύρια παροχές, το 2014 στη Θεσσαλονίκη παροχές που σήμερα έγιναν 12,5 δις μέτρα. Έταξε 13η και περικόπτει 12η και 11η σύνταξη. Απειλούσε με θεούς και δαίμονες άμα τη μειώσει του αφορολογήτου και τώρα φορολογεί εργαζομένους που παίρνουν 600 ευρώ μεικτά. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε την ευκαιρία του, απέτυχε, είπε κολοσσιαία ψέματα για να έρθει στην εξουσία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του ως πρωθυπουργός. Πρέπει να φύγει. Ο Πρόεδρός μας κατέθεσε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, κάλεσε την Κυβέρνηση να διανείμει ένα 0,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου στα 750.000.000 ευρώ, από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, που δικαιούται η χώρα μας. Το επισημαίνω ξανά, δεν πρόκειται για ‘δώρο’, πρόκειται για ζωτικής σημασίας ανάσα σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται. Αφού, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας πήρε οκτώ φορές παραπάνω πλεόνασμα από αυτό το οποίο ήθελε δεν θα έπρεπε να έχει καμία δυσκολία να επιστρέψει ένα κομμάτι πίσω.

Σύμφωνα με διαρροές της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017. Στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία;

Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, 8 μήνες πριν, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., στη “Συμφωνία Αλήθειας” για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.

Μακάρι να μην είναι άλλη μια αναξιόπιστη δήλωση του Υπουργού, που απειλούσε με παραίτηση στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ!

Η εξαγγελία του Υπουργού γίνεται στο φόντο της μείωσης του αφορολόγητου και των αγροτών στις 6.000 ευρώ και ακόμη χειρότερα, της νέας αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, που φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγγελία μοιάζει με "τυράκι" για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο.