Υπέροχος κόσμος με κέφι και άφθονη ρακί στην 4η γιορτή σαρικόπιτας στο Μεσοχωριό

 

Της Μαρίας Μελεσσανάκη*

Κάθε χρόνο και πιο πολλές είναι οι σαρικόπιτες που παρασκευάζονται στη γιορτή  σαρικόπιτας στο Μεσοχωριό. Αφού κάθε χρόνο και περισσότερος είναι ο κόσμος που έρχεται για να τις δοκιμάσει!

 Και τι είπαμε πως είναι σαρικόπιτα;

Μια πίτα στο σχήμα της σπείρας, που πήρε το όνομά της από το σαρίκι, (ένα μαντίλι) και τον τρόπο που το στριφογύριζαν  στο κεφάλι οι παλιοί κρητικοί.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Μεσοχωριού, κάθε χρόνο ενεργοποιεί τις γυναίκες της περιοχής και εκείνες βάζουν τα δυνατά τους και φτιάχνουν τις πιο νόστιμες σαρικόπιτες!

Το Μεσοχωριό είναι ένα χωριό 55 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στους πρόποδες των Αστερουσίων ορέων και κατοικούν σ αυτό περίπου 800 άνθρωποι. Έχει Δημοτικό Σχολείο και αρκετούς νέους ανθρώπους που το αγαπούν και το υποστηρίζουν ακόμη κι αν δεν μένουν εκεί.

Το όνομά του σύμφωνα με τούς χωριανούς, το πήρε όταν οι  κάτοικοι των οικισμών Πεντάμη, Μεσοσκάφης, Καβαλαρόπετρας, Γοργιανού, Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ Σπυρίδωνα και της Αγ. Παρασκευής ήλθαν και συγκατοίκησαν στο σημερινό χωριό του οποίου η θέση ήταν στο μέσο περίπου των οικισμών. Γι αυτό και ονομάστηκε  Μεσοχωριό.

Φέτος είναι  η 4η χρονιά που ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει την γιορτή της Σαρικόπιτας . Η ρακί ήταν άφθονη σε όλα τα τραπέζια και την βραδιά εμπλούτισαν μουσικά ο Κώστας Κακουδάκης και ο Μιχάλης  Πετσάκης.

Τώρα που ξέρετε... ελπίζουμε του χρόνου να σας δούμε κι από κοντά την 5η γιορτή Σαρικόπιτας!

*          Η Μαρία Μελεσσανάκη είναι Δασκάλα από το Μεσοχωριό και Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πύργου.

 

psarikopita 1a

psarikopita 2

psarikopita 3

psarikopita 4

psarikopita 6