Η πρώτη πίστα για γεωργαλίδικα άλογα στην Κρήτη, ετοιμάζεται στη Φανερωμένη… (Φωτογραφίες)

 

Μια πολύ μεγάλη πίστα που ξεπερνά το χιλιόμετρο και που θα είναι για αγώνες των γεωργαλίδικων αλόγων ετοιμάζεται στη Φανερωμένη του Δήμου Φαιστού.

-           Η πίστα γίνεται σε έκταση πάνω από 60 στρέμματα στα απαλλοτριωμένα του φράγματος Φανερωμένης, μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιώργος Θεοδωράκης. Θα είναι η πρώτη πίστα για γεωργαλίδικα άλογα στην Κρήτη…

ΟΙ εργασίες έχουν ξεκινήσει με μια πρώτη χρηματοδότηση από τα ΤΟΕΒ Α και Γ  Ζώνης Μεσαράς και αναμένεται στήριξη από δω και πέρα από την Περιφέρεια Κρήτης.

-           Ο κ. Αρναουτάκης μας έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια για το έργο και τον ευχαριστώ, όπως και τα ΤΟΕΒ της περιοχής που μας βοήθησαν να βάλουμε την αρχή, μας είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Την Κυριακή το πρωί βρέθηκαν στο χώρο της πίστας τα μέλη του Συλλόγου Γεωργαλίδικων Μεσαράς, όπου και μίλησαν με το μηχανικό του έργου κ. Νεκτάριο Δαριβιαννάκη.

Τα μέλη του Συλλόγου δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για το νέο έργο που ετοιμάζεται στην περιοχή και που θα λύσει πολλά χρονίζοντα προβλήματα όσο αφορά τους ιππικούς αγώνες και όχι μόνο…

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του “e-mesara.gr” ο χώρος όταν θα ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνες μότο κρος, ενώ στόχος είναι να γίνει και ένα σκοπευτήριο στην περιοχή.

Η περιοχή είναι εντυπωσιακή και πανέμορφη και σίγουρα με τις σωστές παρεμβάσεις θα γίνει πραγματικά ένας χώρος επισκέψιμος και για πολλές πολλές δράσεις!

Στοιχεία για το γεωργαλίδικο άλογο από τη σελίδα του Συλλόγου:

Το γεωργαλίδικο άλογο ονομάστηκε «Άλογο Μεσσαράς» λόγω του ότι στον κάμπο της Μεσαράς υπήρχε ο μεγαλύτερος πληθυσμός του σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Χρησιμοποιούνταν σε όλες τις γεωργικές ασχολίες, αλλά κυρίως ήταν το «Κόσμημα» κάθε σπιτιού γι’ αυτό έχριζε ιδιαίτερης εκτίμησης και ασχολίας.

Ο σπιτονοικοκύρης το φρόντιζε ιδιαίτερα και το παρουσίαζε σε ιδιαίτερες κοσμικές συναντήσεις όπως γάμους, πανηγύρια με τον ανάλογο στολισμό.

Διοργανώνονταν κατά τόπους ιππικοί αγώνες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Στους γάμους οι ιππείς έφευγαν απ’ το σπίτι του γαμπρού για να πάνε στο σπίτι της νύφης και ο νικητής έπαιρνε για βραβείο το λεγόμενο «τζεβρέ» (ζυμωτό κουλούρι με σχέδια) που κρεμούσε στο χαλινάρι του αλόγου με ένα όμορφο μαντίλι. Ένιωθε πολύ περήφανος ο Κρητικός, ο οποίος είχε ένα καλό μπεγήρι (αρσενικό γεωργαλίδικο) ή μια καλή φοράδα και έχαιρε εκτίμησης και θαυμασμού απ τους συμπολίτες του.

Στην Γερμανική κατοχή στην περιοχή της Μεσσαράς (Μοίρες, Φανερωμένη, Βαγιωνιά, Χάρακας, Βοριάς) υπήρχαν πέντε πιστοποιημένοι επιβήτορες (καθαρόαιμοι) που χρησιμοποιούνταν για την διαιώνιση του είδους.

Πολλά άλογα δυστυχώς επιτάχτηκαν στον πόλεμο, έφυγαν απ’ την Κρήτη για όλες τις γωνιές της Ελλάδος ακόμα και έως την Αλβανία, γι’ αυτό υπάρχουν ακόμα και έως τις μέρες μας άλογα της Κρήτης (με αίματα της Κρήτης) σε όλη την Ελλάδα.

Τα επόμενα χρόνια πουλήθηκαν ένας μεγάλος αριθμός αλόγων σε εμπόρους στην υπόλοιπη Ελλάδα, μιας και τα γεωργικά μηχανήματα αντικατέστησαν εργασία και μεταφορά των ζώων, αλλά και τα έθιμα αλλοιώθηκαν στην πάροδο του χρόνου (με τον τζεβρέ, τους ιππικούς αγώνες κ.τ.λ.)!

Έτσι την δεκαετία του 80’ είχε διασωθεί στην Κρήτη ένας μικρός αριθμός αλόγων, ευτυχώς παρέμειναν κάποια καθαρόαιμα και πολύ καλά αγωνιστικά άλογα, στα οποία βασιστήκαμε και μπορούμε να χαιρόμαστε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που κράτησαν αυτά τα άλογα και έτσι δεν επέτρεψαν να χαθεί το συγκεκριμένο είδος που συνδέεται με την πανάρχαια ιστορία του νησιού μας.

 

gxfaneromeni 2

gxfaneromeni 3

gxfaneromeni 4

gxfaneromeni 5

gxfaneromeni 6

gxfaneromeni 7

gxfaneromeni 8

gxfaneromeni 9

gxfaneromeni 10

gxfaneromeni 11

gxfaneromeni 12