Τίμησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στους Βώρους

 

Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στους Βώρους!

Το Ίδρυμα Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς οργάνωσαν ομιλία της νέας Προέδρου του Ιδρύματος κυρίας Λουίζας Καραπιδάκη – Τσιγάρα, στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου, στους Βώρους, με θέμα «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ..Ήρωας στη Λαϊκή Συνείδηση».

   Η κ. Καραπιδάκη είναι ιστορικός της τέχνης, πρώην επιμελήτρια του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου και τώρα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

   Στη διάρκεια της ομιλίας της προβλήθηκαν διαφάνειες, ενώ παράλληλα εκτέθηκαν στον ίδιο χώρο αντίγραφα  ορισμένων αντιπροσωπευτικών έργων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η λατρεία που εκφράστηκε  στο πρόσωπο του «Μεγάλου Κυβερνήτη», ως  «Ευεργέτη του Έθνους», ως  Οραματιστή της Ελλάδας «των δυο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών».

Λατρεία που  εκδηλώθηκε είτε με  έργα σπουδαίων  και γνωστών  καλλιτεχνών, συγγραφέων, μουσικών, αλλά κυρίως με έργα λαϊκά, καλλιτεχνών που εικονίζουν τον Βενιζέλο σε κεραμικά, κεντήματα (φωτ.), χαλιά, εφημερίδες (φωτ.), ή σε ζωγραφικούς πίνακες  που τον παριστάνουν ως ήρωα φουστανελοφόρο  (φωτ.), ή ως μυθικό  αρχαίο ήρωα, ως Οδυσσέα, Λεωνίδα, ή ως Ηρακλή ροπαλοφόρο (φωτ.),  ως Γίγαντα  αλλά και  Ηνίοχο Ηλιο (φωτ.).

   Η κ. Καραπιδάκη παρουσίασε τα τεκμήρια που αναδεικνύουν τον Ε. Βενιζέλο ως εθνικό ήρωα, τα περισσότερα από τα Αρχεία του Κράτους αλλά και άλλες πηγές. Τα πρωτότυπα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Έκθεση του Δήμου Ηρακλείου στη Βασιλική του  Αγίου Μάρκου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρκετοί Μεσαρίτες  και όχι μόνο…

 

vgvoroi 2

vgvoroi 3

vgvoroi 4

vgvoroi 5

vgvoroi 6