Ο Λαβύρινθος της Μεσαράς στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής (Φωτογραφίες)

 

Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο για τη Μεσαρά που παραμένει ανεκμετάλλευτο είναι ο Λαβύρινθος που βρίσκεται στην περιοχή του Καστελίου του Δήμου Φαιστού.

Στα χρόνια της Κατοχής αποτέλεσε αποθήκη πυρομαχικών για τους Γερμανούς και κολαστήριο για τους ντόπιους όπου με το βούρδουλα δούλευαν στις Γερμανικές αγγαρείες.

Σήμερα δημοσιεύουμε φωτογραφικό υλικό από τα Λαβύρινθο στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και συγκεκριμένα το 1943, που πήραμε από την κ. Ελένη Σημαντήρη Καπελώνη.

Να σημειώσουμε ότι: Οι Γερμανοί ανακάλυψαν το Λαβύρινθο με τον ερχομό τους στην Κρήτη το 1941, τον οποίο και μετέτρεψαν σε μια τεράστια αποθήκη πολεμικού υλικού, με την υποχρεωτική εργασία (αγγαρεία) των κατοίκων της Μεσαράς. Το πολεμικό υλικό αυτό δια μέσου του αεροδρομίου Τυμπακίου αποτελούσε πηγή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Ρόμελ στην Αφρική.

Με αγγαρείες επίσης των ντόπιων ανοίχτηκε και νέα είσοδος, τοποθετήθηκαν ράγες σιδηροδρόμου, που διευκόλυναν την μεταφορά των πυρομαχικών στο εσωτερικό του ιστορικού σπηλαίου της Μεσαράς.
Φεύγοντας από την Κρήτη οι Γερμανοί ανατίναξαν το Λαβύρινθο, καταστρέφοντας έτσι ένα μεγάλο μνημείο του τόπου μας...

 

Vl1

Vl3

Vl4

Vl5

Vl6

Vl7

Vl8

Vl9

 Vl10