Ανησυχούν με την απεργία της ΠΝΟ οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης και ζητούν τη δρομολόγηση πλοίου για την ασφαλή μεταφορά των αγροτικών προϊόντων

 

Επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με την απεργία της 18ης Απριλίου σχετική με την επικείμενη απεργία της 18ης Απριλίου , της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έστειλαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης, ανάμεσά τους και ο Αγροτικός Οπωροκηπευτικός και Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου στην οποία και αναφέρουν:

 

                                                                                                                       

Κ. Υπουργέ ,

            με αφορμή την προαναγγελθείσα επικείμενη απεργία της 18ης Απριλίου , της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ,έρχονται πάλι στο προσκήνιο τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου της Κρήτης.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Η δυσκολία διάθεσης των αγροτικών τους προϊόντων σε φερέγγυες και αξιόπιστες αγορές, η αδυναμία εξασφάλισης μιας στοιχειώδους και ικανοποιητικής τιμής στον παραγωγό, η ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής των αγροτικών λιπασμάτων και εφοδίων, η υπέρμετρη φορολόγηση, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές ,   καθώς και η απίστευτη γραφειοκρατία αλλά και τα νομικά κενά που υπάρχουν στην διαδικασία νομιμοποίησης των ‘’εργατικών χεριών’’ από Πολίτες Τρίτων Χωρών ( βλ. αγρεργάτες υπό καθεστώς μετάκλησης) είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στον αγροτικό κόσμο όμως της Κρήτης έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον πρόβλημα , αυτό της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα, εξαιτίας τακτικών απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ , σε μια προσπάθεια της τελευταίας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου της.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε την αμέριστη κατανόησή μας σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε επαγγελματικού κλάδου καθώς και την ένθερμη υποστήριξή μας σε κάθε έκφανση της ελεύθερης και νόμιμης επαγγελματικής δραστηριότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση,   ότι μπορούν να γίνουν ανεκτές πρακτικές που λειτουργούν σε βάρος της ελεύθερης διακίνησης των αγροτικών μας προϊόντων , της διάσπασης της συνοχής του νησιωτικού χώρου και της εδαφικής συνέχειας της χώρας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο) και σε καταστρατήγηση του νομικού πλαισίου της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΠΝΟ εξήγγειλε μεν 24ωρη , αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, απεργία, στις 18 Απριλίου ,σας καλούμε να προβείτε στην εφαρμογή του Ν. 4256/2014 , έως ότου προχωρήσετε σε τροποποίηση του Νόμου που διέπει την ασφαλή διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, εμπορευμάτων και ατόμων, από και προς τις νησιωτικές περιοχές προς την ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια προστασίας όλων των παραπάνω από καταστάσεις που τους καθιστούν υποχείρια σε εκβιαστικές πρακτικές. Ευνόητο είναι ότι θεωρούμε ότι μέχρι τότε θα πράξετε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να μην πραγματοποιηθεί η παραπάνω εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση.

Καθώς δεν θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε   ένδικα μέσα κατά των υπαιτίων , προς κάθε κατεύθυνση , για την διασφάλιση των θιγόμενων συμφερόντων μας , παρακαλούμε να προβείτε σε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες σε μια προσπάθεια στήριξης του αγροτικού κόσμου της Κρήτης ,δεδομένου των δυσκολιών που τον ταλανίζει.