Παραδοσιακή μπουγάτσα

 

Υλικά:
(για τη ζύμη):

300 γρ. αλεύρι

40 γρ. φρέσκο βούτυρο
150 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι
+εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων

(για την κρέμα):
6 ποτήρια γάλα

12 κουταλιές σούπας καστερ/κορν φλαουρ
18 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
5 αυγά
λίγη κανέλα
άχνη + εξτρά κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Ζύμη
Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα σε κάδο και τα αναμειγνύουμε με το μίξερ (κατά προτίμηση με ειδικό γάντζο για ζύμες) επί 10' σε μέτρια ταχύτητα.

Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και φτιάχνουμε 2 μπάλες ζύμης. Τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επί 1-2 ώρες να φουσκώσουν.
Ανοίγουμε πλέον το φύλλο: με τον πλάστη πατάμε και πλαταίνουμε την πρώτη μπάλα ζύμης, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας πίτσας. Το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να το πετάμε στον αέρα σηκώνοντας το από τον πάγκο 3-7 φορές και φτιάχνουμε 1 πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο. Το τεντώνουμε προσεχτικά σαν ίσιο σεντόνι, το βουτυρώνουμε ξανά και το διπλώνουμε στη μέση. Τώρα κόβουμε με μαχαίρι το διπλωμένο φύλλο στη μέση!
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
Έχουν πλέον δημιουργηθεί 4 φύλλα.
Βάζουμε πάνω στο 1ο φύλλο την κρέμα και την εσωκλείουμε, διπλώνοντας το φύλλο σαν φάκελο. Το φάκελο αυτό, το ακουμπάμε πάνω στο 2ο φύλλο, στο κέντρο, και τυλίγουμε ξανά σαν φάκελο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα άλλα 2 φύλλα.
(το μέγεθος του "φακέλου" να είναι περίπου σαν μια κόλλα Α4)
Ψήνουμε το "φάκελο" (ΧΩΡΙΣ να το χαράξουμε), σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για περίπου 50' λεπτά, μέχρι να ροδίσει/ξανθίνει.
Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Κρέμα
Ζεσταίνουμε 5 ποτήρια γάλα στην κατσαρόλα. Το γάλα ΔΕΝ πρέπει να βράσει!

Μόλις ζεσταθεί το γάλα το βγάζουμε απο τη φωτιά.
Στο άλλο το ποτήρι γάλα, το κρύο, διαλύουμε καλά το κορν φλαουρ.
Προσθέτουμε το κρύο γάλα με το δυαλυμένο κορν φλαουρ, τη ζάχαρη και την κανέλα μέσα στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε τώρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Πλέον έχουμε δημιουργήσει το μείγμα.
Σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε (ασπράδι & κρόκο).
Ρίχνουμε με προσοχή στο μείγμα τα χτυπημένα αυγά σιγά-σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια, μη γίνουν ομελέτα..
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει, να γίνει μια σχετικά πηχτή κρέμα.