Κοτόσουπα αυγολέμονο

 

Υλικά συνταγής

κοτόπουλο: 1 μέτριο

ελαιόλαδο: λίγο (προαιρετικά)

ρύζι γλασέ ή Καρολίνα: 1 με ½ φλιτζάνι (σε όσους και όσες δεν αρέσει η κολλώδης υφή στο ρυζί μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν το κλασικό για το πιλάφι –η σούπα θα βγει εξίσου νόστιμη, αλλά πιο αραιή στην υφή)

αλάτι

πιπέρι

λεμόνι: 1 (ο χυμός του)

Για το αυγολέμονο

αυγά: 1-2

λεμόνι: 1 (ο χυμός του)

πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αν έχετε αγοράσει το κοτόπουλο από τον χασάπη, μπορείτε κάλλιστα να του πείτε να σας το καθαρίσει και να σας το κόψει στα 4 εφόσον σας διευκολύνει. Αλλιώς το πλένετε και το βάζετε ολόκληρο στην κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό μέχρι σχεδόν να το σκεπάζει και το βάζετε να βράσει. Αρχικά θα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, τον οποίο αφαιρείτε υπομονετικά με ένα κουτάλι. Όταν σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο (προαιρετικά) και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει για 40’-50’.  Ελέγχεται πάντα το επίπεδο του νερού να βρίσκεται τουλάχιστον στα 2/3 του πουλερικού.

Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε στη γαβάθα σερβιρίσματος. Περνάτε το ζωμό από σουρωτήρι και τον ξαναβάζετε φιλτραρισμένο πια στη φωτιά. Ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας, προσθέστε 1 με ½ φλιτζάνι ρύζι στα 8-9 φλιτζάνια ζωμού. Βράζετε μέχρι να γίνει το ρύζι –πάλι ανάλογα με το τι γράφει η συσκευασία του είδους του ρυζιού που χρησιμοποιήσατε. Δοκιμάστε κιόλας –να είστε σίγουροι. Κατεβάστε τη σούπα απ’ τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώνει. Ετοιμάστε το αυγολέμονο χτυπώντας καλά ένα-δύο αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με το χυμό του λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς.

Ρίχνετε το αυγολέμονο στη σούπα ως εξής: Παίρνετε μια κουταλιά από τη ζεστή σούπα και τη ρίχνετε στο μπολ με το αυγολέμονο ανακατεύοντας αμέσως καλά ώστε να διαχυθεί στο μείγμα. Συνεχίζετε έτσι κουταλιά κουταλιά: στόχος σας είναι να «ζεστάνετε» σταδιακά το αυγολέμονο, μειώνοντας όσο το δυνατόν τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει από τη σούπα, έτσι ώστε όταν το ρίξετε μέσα να μην «κόψει». Στη συνέχεια ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχετε την ποσότητα αυγολέμονου που πέφτει, ώστε να προλαβαίνετε να την ανακατεύετε και να βλέπετε ότι αναμειγνύεται πλήρως με τη σούπα.

Σερβίρετε τη σούπα ξεχωριστά από το βραστό κοτόπουλου ή παίρνετε κομματάκι από την ψίχα του και τα προσθέτετε από πριν στη σούπα σας.

 

Συμβουλή

Το ολόκληρο κοτόπουλο βγάζει από μόνο του τόσο πολύ «λάδι», που πραγματικά μπορείτε να αποφύγετε την επιπρόσθετη χρήση ελαιολάδου. Αν όμως έχετε πάρει κομμάτια, π.χ. μόνο στήθος, τότε θα χρειαστείτε επιπρόσθετο ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Ελέγξτε την πυκνότητα του ζωμού (που σημαίνει «ελέγξτε αν σας φαίνεται νεροζούμι») και, ειδικά στην περίπτωση που είχατε προσθέσει νερό λίγο πριν αποσύρετε το κοτόπουλο από τη φωτιά, αφήστε το ζωμό λίγο ακόμη στη φωτιά να χάσει μέρος απ’ τα υγρά του και να πυκνώσει, πριν τον φιλτράρετε για το ρύζι.

 Συχνά κατά το βρασμό βάζουμε και λαχανικά (καρότα, κρεμμύδι, πατάτες) που τα σερβίρουμε μαζί με τη βραστή κότα. Είναι νοστιμότατα, αλλά όχι απαραίτητα για μια απλή και απολαυστική κοτόσουπα αυγολέμονο.

Πηγή: icookgreek.com