Παγκόσμια ημέρα γραφής braille

 

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille κάθε χρόνο εορτάζεται στις 4 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη ημέρα  θεωρείται ως η ημέρα της αναγνώρισης της συνεισφοράς του Louis Braille στη βοήθεια των τυφλών και  όλων των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο διάβασμα και τη γραφή.

 

Ο Λουί Μπράιγ, 1809-1852, γεννήθηκε  στη Γαλλία και ήταν παιδαγωγός. Ήταν εκείνος που επινόησε το σύστημα ανάγνωσης για τυφλούς, δηλαδή  το σύστημα ανάγλυφης γραφής και ανάγνωσης, που βοηθά τους τυφλούς να διαβάζουν χρησιμοποιώντας  την αφή και συγκεκριμένα τα δάκτυλά τους.

Ό ίδιος τυφλώθηκε σε ηλικία τριών ετών, μετά από ατύχημα. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά. Ο Λουδοβίκος όμως δεν ήταν ευχαριστημένος γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες και τα βιβλία ήταν μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται μόνο  προφορικά.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, γνώρισε έναν πρώην στρατιώτη, τον Σαρλ Μπαρμπιέ. Από αυτόν έμαθε για τη «νυχτερινή γραφή», δηλαδή  ένα κώδικα που περιείχε 12 κουκκίδες που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες. Έτσι αποφάσισε  να δημιουργήσει ένα καινούριο, ειδικευμένο αλφάβητο αποκλειστικά για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει αλλά τελικά τα κατάφερε.

Το 1837, πλούτισε το σύστημά του με  επιπλέον σύμβολα των  μαθηματικών και της μουσικής.

Εφηύρε ακόμα μια γραφομηχανή, με την οποία έχουν τη δυνατότητα οι τυφλοί να γράφουν τις σκέψεις τους, όπως ακριβώς και οι «βλέποντες».

Το 1825, σε ηλικία 16 ετών, είχε δημιουργήσει ένα σύστημα αρκετά πιο λειτουργικό και ανώτερο  το προηγούμενο.

 Λίγο πριν πεθάνει ο Μπράιγ το έργο του αναγνωρίστηκε παγκόσμια και επικρατεί μέχρι σήμερα. Εκατό περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του, του έστησαν ανδριάντα στη γενέτειρα του, στο χωριό Κουρβέ, έξω από το Παρίσι για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό του. .

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο Μοιρών