Το διάβασμα βιβλίων προκαλεί έκρηξη στον ανθρώπινο εγκέφαλο

 

Της Μαρίας Μαυρουδή*

To βιβλίο  δεν είναι  μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου  αλλά και το μέσο που προκαλεί έκρηξη στον ανθρώπινο εγκέφαλο η οποία διαρκεί πέντε ολόκληρες μέρες.

Η συγκεκριμένη άποψη διαπιστώνεται όχι από τα λόγια ενός μανιώδη βιβλιοφάγου, αλλά από τους επιστήμονες  οι οποίοι  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  για πέντε ημέρες από τη στιγμή που ολοκληρώνει κάποιος ένα μυθιστόρημα, στο μυαλό του γίνεται μια έκρηξη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Εμορί και το συμπέρασμά της είναι ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο προκαλείται αυξημένη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο και νευρολογικές αλλαγές που επιτείνουν τη δύναμη της μνήμης. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν καταγράφηκαν στο αριστερό κροταφικό φλοιό, στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δεκτικότητα για τη γλώσσα, καθώς και την αισθητηριακή περιοχή του εγκεφάλου .

Οι νευρώνες της συγκεκριμένης  περιοχής  συσχετίζονται με την εξαπάτηση του νου να νομίζει ότι κάνει κάτι που δεν είναι.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 21 μαθητές κλήθηκαν να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο (το θρίλερ «Πομπηία» του Ρόμπερτ Χάρις) και αφού το ολοκλήρωσαν, οι επιστήμονες σάρωσαν τους εγκεφάλους τους. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικά: όντως εκείνες τις πέντε ημέρες μετά την ανάγνωση του βιβλίου, στους εγκεφάλους των μαθητών προκλήθηκε μια μικρή έκρηξη που όμως με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε πως δεν ήταν χρονικά περιορισμένη στις 5 ημέρες, αλλά κρατούσε πολύ περισσότερο.

Επομένως ας  αφιερώσουμε λίγα λεπτά της ημέρας για να ταξιδέψουμε παρέα με το αγαπημένο μας βιβλίο. Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο Μοιρών