Κάθε παιδί λάμπει… όταν έρθει η ώρα του!

 

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Διάβασα το παρακάτω  κείμενο και θέλω να το μοιραστώ με όλους τους γονείς που μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τα παιδιά τους συνέχεια με τα υπόλοιπα και τα πιέζουν συνεχώς να είναι άριστα τόσο στις ενδοσχολικές όσο και στις εξωσχολικές δραστηριότητές τους..

 

"Μη συγκρίνεις  το παιδί σου με τα υπόλοιπα παιδιά. Όπως ακριβώς  δεν μπορείς να συγκρίνεις και τον ήλιο  με το φεγγάρι. Το καθένα λάμπει όταν είναι η ώρα του".

Αυτή είναι και η πραγματική αλήθεια. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό .Όπως μοναδικοί και ξεχωριστοί είμαστε άλλωστε και εμείς.

Το αστεράκι μας θα ξεχωρίσει και θα λάμψει στο τομέα που θα μπορέσει και εμείς σαν περήφανοι γονείς θα το καμαρώσουμε και θα το συγχαρούμε.           

Όμως ακόμα κ αν χρειάζεται λίγο περισσότερη λάμψη που θα το κάνει περισσότερο ξεχωριστό δεν το αποθαρρύνουμε αλλά με τον τρυφερό και γλυκό μας λόγο το βοηθάμε να βρει το δρόμο του. Είμαστε τόσο περήφανοι για αυτό. Για τα μικρά του βήματα για την προσπάθεια που καταβάλλει. Στενοχωριέμαι όταν ακούω γονείς των μαθητών μου που απαιτούν από τα παιδιά τους να είναι σε όλα τέλεια. Πόσο άγχος τους μεταδίδουν. Αν από την τρυφερή ηλικία του δημοτικού  αναγκάζουμε τα παιδιά μας να κυνηγάνε αόριστα την ανύπαρκτη  τελειότητα, τότε τι θα κάνουν μεγαλώνοντας;

Ας αφήσουμε λοιπόν  τα παιδιά να χαρούν την ανέμελη παιδική ηλικία. Να ζήσουν επιτέλους ως παιδιά και όχι ως προγραμματισμένα ρομποτάκια που χτυπάνε καθημερινά υπερωρίες για να τα προλάβουν όλα. Που μπορεί να θυμούνται καλά τον κανόνα της γραμματικής αλλά ξεχνούν το κυριότερο…να ζήσουν ως παιδιά.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών