Στο Μουσείο Ιστορίας της εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο…

 

Γράφει η Όλγα Πατεράκη*

 Τώρα που το σχολικό έτος σιγά σιγά ξεκινά, πολλοί εκπαιδευτικοί, προβληματίζονται για τις εκπαιδευτικές εκδρομές.

 

Μια εκπαιδευτική εκδρομή οφείλει να έχει μορφωτικούς  στόχους και  να διευρύνει τους ορίζοντες  των  παιδιών.

Πολλές φορές συνδυάζεται με  διαθεματικούς σκοπούς  που έχουν ως αφετηρία συγκεκριμένα διδακτικά   αντικείμενα.

   Μια τέτοια εκδρομή που θα μπορούσε να συνδυαστεί και με το μάθημα της ιστορίας είναι η επίσκεψη στο μουσείο της εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.

Το Κ.Ε.Μ.Ι.ΕΔΕ  (κέντρο έρευνας και μελέτης της ιστορίας της εκπαίδευσης του διδασκαλικού επαγγέλματός) βρίσκεται στο κέντρο της  πόλης του Ρεθύμνου.

Ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες.

Έχει ως σκοπό να μελετήσει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στα νεότερα χρόνια και να καταγράψει και να διαφυλάξει αντικείμενα  που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Εκεί έχουν συγκεντρωθεί, διασωθεί και συντηρούνται τα Αρχεία του παλιού Διδασκαλείου της Κρήτης και της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, καθώς και η ιστορική τους Βιβλιοθήκη (Α.Β.ΑΚ.Η.), σύμφωνα με  την ιστοσελίδα  του μουσείου.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον  μουσείο που περιέχει πολλά και σημαντικά εκθέματα  της σχολικής ζωής, με την επίσκεψη σ̛  αυτό το χώρο οι εκδρομείς μπορούν να δουν τον εξοπλισμό των παλαιών σχολείων     έδρανα,   γραφεία, ξύλινα θρανία,  αναγνωστικά, τετράδια ,πλάκες και κοντύλια, χάρτες ,σχολικές ποδιές και τσάντες  και άλλα σχετικά αντικείμενα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προαύλιο  υπάρχει ένας ωραίος κήπος με παραδοσιακά φυτά και δένδρα στον οποίο οι μικροί μαθητές μπορούν να  ξεκουραστούν.

   Με την επίσκεψη  σε αυτό το χώρο τα παιδιά θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το επάγγελμα  και ποιες δυσκολίες είχαν οι μικροί μαθητές τα παλαιότερα χρόνια .

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΛΟΙΠΟΝ!

*          Η Όλγα Πατεράκη είναι (υποψήφια) αναπληρώτρια Δασκάλα