Αυτές τις μέρες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Βόνη…

 

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Αναφέροντας για την Αγία Μαρίνα, το μυαλό κυρίως  εμάς των Κρητικών πηγαίνει αμέσως στη Βόνη, το χωριό στο Δήμο  Μινώα Πεδιάδος όπου βρίσκεται  το ιστορικό μοναστήρι που κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού  κατακλύζεται από χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν από κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας.

 

Όλοι    επισκέπτονται το μοναστήρι  για  να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ζητώντας τη βοήθεια της Αγίας, και να την ευχαριστήσουν για ένα ακόμα  από τα αμέτρητα θαύματά  της...

Η θαυματουργή  δύναμη της Αγίας Μαρίνας είναι μεγάλη καθώς  δαιμονισμένοι έχουν ξεφύγει από το σατανά που τους είχε κυριεύσει  τόσο το σώμα όσο και τη ψυχή. Ανάπηροι κατάφεραν με τη δύναμη της πίστης τους να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Τυφλοί βρήκαν το φως τους την ίδια στιγμή που η επιστήμη είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ίασής τους.
Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας ήταν γνωστά  ακόμα και στους Τούρκους κατακτητές, την περίοδο που  κατοικούσαν εκείνοι στο χωριό.

Μέσα στον ιερό ναό ακριβώς στην κάτω δεξιά μεριά του εικονοστασίου μέσα σ΄ ένα  διάφανο μπουκαλάκι υπάρχει ένα μικρό φίδι, το οποίο διατηρείται σε συντηρητικό υγρό.

Όπως αναφέρει η παράδοση, μια άρρωστη τσιγγάνα από τη Θεσσαλονίκη, ήρθε να προσευχηθεί στην Αγία Μαρίνα. Η κοιλιά της ήταν φουσκωμένη και πονούσε. Όταν σταυρώθηκε με το λάδι από το καντήλι της Αγίας, «γέννησε» το φίδι και  έτσι ελευθερώθηκε από τους πόνους της.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι δασκάλα στο 2ο Δ. Σ. Μοιρών