Αφήνουμε τα παιδιά μας να βαρεθούν! Τους κάνει καλό…

 

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Τώρα που τα σχολεία έκλεισαν και οι περισσότεροι γονείς που  έχουμε στο σπίτι τα πιτσιρίκια μας  τα βλέπουμε πως βαριούνται και δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο θα τα απασχολήσουμε.

 

Γι΄ αυτό πολλοί γονείς είτε για να προλάβουμε  καταστάσεις είτε για να έχουμε συνεχώς το παιδί μας  απασχολημένο, φροντίζουμε  ακόμα και το καλοκαίρι να γεμίζουμε  κάθε στιγμή του ελεύθερου χρόνου του. 

Έτσι, προκειμένου να μην έχουμε  ένα παιδί που γκρινιάζει συνεχώς, λέγοντας «βαριέμαι», του βρίσκουμε  διάφορες δραστηριότητες  για να το κρατούν απασχολημένο.

Είναι όμως τόσο κακό τελικά να βαριέται ένα παιδί;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ελεύθερος χρόνος παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν  τόσο τον εσωτερικό  όσο και τον εξωτερικό τους κόσμο και τα συναισθήματά τους.

Έτσι  τους δίνεται η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν και να μάθουν να διαχειρίζονται  σωστά το χρόνο τους.

Στην περίπτωση που ο ελεύθερος χρόνος τους είναι περισσότερος από εκείνον που ενδεχομένως θέλουν  και χρειάζονται και  συνεχίζουν να βαριούνται, ίσως τα παιδιά  αναζητούν περισσότερο  χρόνο με τους γονείς τους.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να απολαύσουν το καλοκαίρι τους. Τις γνώσεις των ξένων γλωσσών και των αθλητικών δραστηριοτήτων έχουν χρόνο μπροστά τους για να τις αποκτήσουν.

Όλοι έχουμε ανάγκη από κάποιες ώρες χαλάρωσης κ ηρεμίας πόσο μάλλον τα μικρά παιδιά.

Ας χαρούμε την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού απολαμβάνοντας τη συντροφιά των παιδιών μας.

Επιλέγουμε τι μας αρέσει περισσότερο να κάνουμε παρέα με τα παιδιά μας.

Το ζητούμενο είναι να έχουμε ευτυχισμένα κ χαρούμενα παιδιά κ όχι παιδιά με γνώσεις αλλά  δυστυχώς χωρίς αισθήματα.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών.