Οι ακούραστοι νικητές της ζωής…

 

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη,  o οποίος ήταν  καθηγητής της Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ενημερώσει και να  ευαισθητοποιήσει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι,  γι’ αυτό ονομάζεται και Τρισωμία 21.

Οφείλεται  κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις των  παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον Άγγλο γιατρό John Langdon Down.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν  νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία.

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, η οποία προκύπτει  από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Συγχαρητήρια σε όλους τους γονείς που αν και γνωρίζουν από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που γίνονται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης , τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Down, αποδέχονται την κατάσταση, αποκτούν το παιδί τους και με το προσωπικό τους αγώνα το κάνουν ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Εξάλλου χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του  Ισπανού  Πάμπλο Πινέδα ο οποίος  είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει σύνδρομο Down.

Για   μία ακόμα φορά αντιλαμβανόμαστε  πόσα αποθέματα δύναμης κρύβεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή  και ότι αν έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας στηρίζουν, μας αποδέχονται  και νιώθουν περήφανοι για εμάς ακόμα  και με τις παραξενιές και τα ελαττώματα μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά…

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι δασκάλα στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο Μοιρών