Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης

 

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η Κυριακή  19 Μαρτίου  είναι η τρίτη Κυριακή των Νηστειών. Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάζεται κάθε χρόνο  28 ημέρες πριν το Πάσχα.

Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως  γιατί  στον Όρθρο  της συγκεκριμένης  μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα  για να μπορούν οι ευσεβείς πιστοί μετά από έλος κάθε ακολουθίας να προσκυνάνε το Σταυρό.

Ο καιρός περνάει γρήγορα έχει περάσει ήδη η μισή Σαρακοστή και σχεδόν όλοι νιώθουμε σωματική – ψυχολογική κούραση είτε λόγω νηστείας είτε λόγω των προβλημάτων που καθημερινά μας απασχολούν.

Για να μπορέσουμε να ανταπεξέρθουμε με επιτυχία χρειαζόμαστε δύναμη και ενθάρρυνση τις οποίες αντλούμε από το Τίμιο Σταυρό , το Σύμβολο της Ορθόδοξης Πίστης μας.

Ο καθένας μας μπορεί να  κουβαλά το δικό του Σταυρό και να  νιώθει πως βιώνει το δικό του Γολγοθά αλλά δεν πρέπει να τα βάζει με το Θεό.

Αντίθετα οφείλει αφού σκεφτεί πως ο Χριστός σταυρώθηκε πάνω στο Σταυρό κουβαλώντας τις αμαρτίες όλων μας , να οπλιστεί με θάρρος και να περιμένει την στιγμή που θα έρθει και η Ανάσταση στη ψυχή του.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι μετά από μία απρόσμενη και δυνατή καταιγίδα βγαίνει πάντα ένα υπέροχο και πολύχρωμο ουράνιο τόξο…

Έτσι και μετά από ένα Γολγοθά έρχεται πάντα μία πολυπόθητη…Ανάσταση !!!

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών.

*          Φωτογραφία από την Ενορία Ασκύφου