Πηγαϊδάκια: Ένα ιστορικό σχολείο μετατρέπεται σε ένα θαυμάσιο πολυχώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου (Φωτογραφίες)

 

Του Ζαχαρία Μ. Καψαλάκη

Υπάρχουν μόνο λιγοστές γραπτές αναφορές για την ύπαρξη του σχολείου στα Πηγαϊδάκια του Δήμου Φαιστού, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

 

Μια αναφορά που εντοπίσαμε στο αρχείο της Δημογεροντίας, αναφέρει σχολείο ως ιδιοσυντήρητο και ως έτος ίδρυσής του το 1874.

Συναντήσαμε επίσης ένα έγγραφο του 1883 που το υπογράφουν ο παπα Ιωάννης, ο Μιχαήλ Μεμετάκης και ο Ιωάννης Αντουληνάκης και με το οποίο ζητούν από την Τμηματική Εφορεία την ίδρυση σχολείου στα Πηγαϊδάκια, για το ίδιο το χωριό, αλλά και για τα Γαβαλιανά, το Γιαλομονόχωρο και το Αντισκάρι.

Ως έδρα προτείνουν τη Μονή Απεζανών.

            Ακόμα, εντοπίσαμε όμως και μια γραπτή μαρτυρία σε συμβόλαιο του 1954 όπου γίνεται αναφορά στην ύπαρξη σχολείου στην Τουρκοκρατία, που δίνει και μια εξήγηση στο θέμα του ιδιοσυντήριτου».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το οικόπεδον εις το οποίον ανεγέρθη το διδακτήριον του σχολείου και το παραπλεύρως αγρόκτημα το οποίον χρησιμοποιείται σήμερον υπό του σχολείου ως σχολικός κήπος, ανήκων εις μία καλογραίαν ως μαρτυρούν οι γέροντες του χωριού, άγνωστο το όνομά της και ο τόπος καταγωγής της, η οποία είχε έλθει εις το χωρίον εξ ιδίας θελήσεως και έκανε μάθημα εις τα παιδιά του χωριού επειδή δεν είχεν ιδρυθεί ακόμα σχολείον. Το 1898 ότε ιδρύθει το σχολείον έφυγεν και εδώρησεν εις το χωρίον το οικόπεδον και το παραπλεύρως αγρόκτημα να ανεγείρουν σχολείον».

Τη δεκαετία του 1950 ένας νέος Δάσκαλος από τον Κουσέ διορίστηκε στα Πηγαϊδάκια.

Ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Καψαλάκης, ο οποίος έβαλε σκοπό της ζωής του την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε.

Με τη στήριξη και τη βοήθεια ΟΛΩΝ των Πηγαϊδακιανών, προσπάθησε και σε λίγα χρόνια τοπ όνειρο έγινε πράξη.

Θα αναφέρουμε μόνο δυο περιπτώσεις:

*          Είχε κάνει καμίνι δίπλα στο σχολείο και εκεί έκανε μάθημα για να ετοιμάζει τον ασβέστη που χρειαζόταν για το κτίσιμο του νέου κτηρίου.

*          Κάθε Κυριακή «επιστράτευε» τα γαϊδουράκια όλου του χωριού και με τη βοήθεια των μαθητών του και των Πηγαϊδακιανών κατέβαιναν στους Καλούς Λιμένες και έφερναν άμμο για το χτίριο…

Πριν δέκα περίπου χρόνια το σχολείο έκλεισε και μεταφέρθηκε στην Πόμπια.

Πραγματικά ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο μετά το κλείσιμό του.

Ευτυχώς ο φιλοπρόοδος Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγαϊδακίων – Καλών Λιμένων, πήρε το θέμα επάνω του και μετέτρεψε αυτό το χώρο σε μια θαυμάσια αίθουσα που τόπο είχε ανάγκη το χωριό.

Τα εγκαίνια έγιναν χθες παρουσία του Δημάρχου Φαιστού κ. Αρμουτάκη, των Περιφερειακών Συμβούλων κ.Μαρρή και Ματαλιωτάκη, Αντιδημάρχων, εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων και Φορέων κ.α.

Ακολούθησε Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Νεκτάριου Σαμόλη…

Πολλά συγχαρητήρια στο Σύλλογο και για αυτή του την πρωτοβουλία!

 

bmapigaidakia 2

bmapigaidakia 3

bmapigaidakia 4

bmapigaidakia 5

bmapigaidakia 6

bmapigaidakia 7

bmapigaidakia 8