Λαμπρός πανηγυρικός Εσπερινός χθες στο Καστέλι και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σήμερα

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Καστέλι του Δήμου Φαιστού τιμά την πολιούχο του Αγία Μαρίνα!

 Χθες Κυριακή το απόγευμα τελέστηκε ο  Μέγας Εσπερινός ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας π. Αντωνίου Φραγκάκη, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, ενώ ακολούθησε  η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιερής Εικόνας της Αγίας Μαρίνας.

Σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου, ημέρα εορτής της Αγίας Μαρίνας στις 7:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου.

Το βράδυ ο Πολιτιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Λαβύρινθος» οργανώνει Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Νίκου Τσικριτζάκη (Τζαγκρουνή)

Λίγα λόγια για τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Καστελίου

Τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι λιγοστοί κάτοικοι του Οικισμού εκκλησιάζονταν σε ένα μικρό Ναό του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος αποτελούσε μετόχι της Ι. Μονής Αρκαδίου. Σήμερα ο Ναός βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου του Οικισμού.

Μετά την τουρκοκρατία ο πληθυσμός του χωριού αυξήθηκε καθώς μετοίκησαν σ΄ αυτό οικογένειες από το Ρέθυμνο και από το νησί της Γαύδου. Εκείνη την εποχή το χωριό μετονομάστηκε από «Τζαγκαρουλιανά» λόγω του ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του οικισμού ήταν από την οικογένεια των Τζαγκαρουλάκηδων , σε Καστέλι επειδή σε λόφο πλησίον του Χωριού σώζονται ερείπια ενετικού φρουρίου.

Η ανέγερση του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης, που σήμερα λειτουργεί ως κεντρικός ενοριακός Ναός, άρχισε κατά τα χρόνια που Επίσκοπος Αρκαδίας ήταν ο από Αρκαδίας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. Ο ίδιος μάλιστα στήριξε και ενθάρρυνε την διαδικασία ανεγέρσεως του Ναού. Η ακολουθία κατάθεσης του θεμέλιου λίθου έγινε στης 10-2-1947 μετά το πέρας Αρχιερατικής Θείας λειτουργίας που τέλεσε ο μακαριστός Ευγένιος. Οι εργασίες προχώρησαν τάχιστα καθώς η επιθυμία των κατοίκων για την αποπεράτωση του ήταν μεγάλη.

Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας   Τιμόθεο, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

 

uzkasteli 2

uzkasteli 3

uzkasteli 4

uzkasteli 5