Το εντυπωσιακό το κτήριο του Μουσείου Μεσαράς πρέπει να πάρει ζωή…

 

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Ένα έργο κόσμημα για τον τόπο μας έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και καιρό, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του τελειώνει τις εργασίες του…

            Όμως καθυστερεί το επόμενο βήμα που είναι η υλοποίηση μουσειολογικής μελέτης, η οποία θα δείξει που θα γίνει η τοποθέτηση της κάθε προθήκης και των αρχαιολογικών ευρημάτων που θα κοσμήσουν τις αίθουσες του Μουσείου.

Το έργο της κατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αναδείξει τις αρχαιότητες της Φαιστού, της Γόρτυνας και των Αστερουσίων.

Στην περίπτωση του Μουσείου Μεσαράς δεν είχαμε ευτράπελα, ούτε πολυετή σήριαλ. Με την ολοκλήρωση της μελέτης προχώρησε η δημοπράτηση του έργου και ακολούθησε η διαδικασία αναδοχής.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 11,1 εκ.ευρώ ενώ η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν 5.861.254,25 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).  Ανάδοχος εταιρεία είναι η P.&C. Development ενώ η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015. Δόθηκε μια μικρή παράταση λόγο των δύσκολων καιρικών συνθηκών εκείνου του δύσκολου χειμώνα.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ ενώ η κατασκευή του ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης ανάγκης χώρου στέγασης των πολλών ευρημάτων από την περιοχή. Με την ολοκλήρωση του θεωρείται ότι θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης σε όλη την Κρήτη.

Το έργο αφορά στην κατασκευή του Ν. Αρχ/κου Μουσείου Μεσσαράς Κρήτης. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα κτίριο μονόροφο με καλυπτόμενη επιφάνεια 2.907m2 και ύψος 7,50m εν γένει. Λόγω της ειδικής χρήσης του διατάσσεται σε ένα επίπεδο, ώστε να είναι ευκολότερη η διακίνηση των εκθεμάτων και η εξασφάλιση μεγάλου ύψους.

           

Οι τρεις ζώνες του Μουσείου

sskmousiomesaras1

Έχει τρεις λειτουργικές ζώνες:

*          Η πρώτη ζώνη θα περιλαμβάνει τους χώρους υποδοχής και υπηρεσιών για το κοινό (π.χ. χώρο έκδοσης εισιτηρίων, αναψυκτήριο, κατάστημα), χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρο περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα διαλέξεων, χώρους ασφαλείας, ιατρείο και χώρους υγιεινής για το κοινό.

*          Η δεύτερη ζώνη θα περιλαμβάνει τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, που είναι:

– η αίθουσα Αστερουσίων, με τεχνουργήματα της νεολιθικής και προανακτορικής περιόδου από τη νότια και κεντρική Κρήτη·

-           η αίθουσα Φαιστού, με εκθέματα της μινωικής και πρωτογεωμετρικής περιόδου· – η αίθουσα Γόρτυνας, με ευρήματα από την περιοχή μέσω της κατασκευής ενός μονοπατιού, η αίθουσα αυτή θα συνδέει το μουσείο με τον ημιυπαίθριο και τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο του αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας, που είναι σήμερα ανοικτός στο κοινό.

*          Η τρίτη ζώνη θα περιλαμβάνει τις λειτουργίες υποστήριξης του μουσείου, δηλαδή τα διοικητικά γραφεία, τα εργαστήρια συντήρησης, γραφεία για τους συντηρητές και τους ερευνητές5 και χώρους αποθήκευσης για τα ευρήματα και τις περιοδικές εκθέσεις.

Έργο πνοής…

sskmousiomesaras3

Είναι ένα έργο πνοής για τον τόπο μας, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που κάποτε θα πρέπει να πάρει ζωή, αφού θα φέρει και έσοδα στο κράτος και ανάπτυξη στον τόπο μας.

Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται παθητικά, τόσο από τις Δημοτικές Αρχές της περιοχής που δεν το έχουν ως αιχμή δόρατος στα αιτήματά τους, αλλά και από τους λοιπούς αιρετούς άρχοντες του τόπου που δεν πιέζουν για να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Το γοργόν και χάριν έχει και ο τόπος έχει μεγάλη ανάγκη τη λειτουργία του!

(Με στοιχεία από ec.europa.eu)

 

sskmousiomesaras4