Βιάννος: Τίμησαν τα τρία μικρά αδέλφια, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, γιατί δεν πρόδωσαν τους γονείς τους…(Φωτογραφίες)

 

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και θαυμασμού για το ανυπότακτο φρόνημα των τριών μικρών αδελφών Βερβελάκη, της Ευαγγελίας, της Μαρίας και του Στυλιανου, που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα χιτλερικά αποβράσματα αλλά αρνήθηκαν μα μαρτυρήσουν πού ήταν κρυμμένοι οι γονείς τους έγινε χθες Κυριακή μία εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λυγιά Αγίου Βασιλείου του μαρτυρικού δήμου Βιάννου.

Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Συλλόγων  της περιοχής κι ανάμεσά τους ο δήμαρχος Βιάννου Π. Μπαριτάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλ. Γρυλιωνάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου Α. Συγγελάκης, ο καθηγητής Ιατρικής κ. Μαρκάκης, πολλοί εκπρόσωποι φορέων και πάνω από 120 πολίτες - προσκυνητές από την επαρχία Βιάννου και το νομό Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων πολλοί πεζοπόροι.

Ξεχώρισε όμως η παρουσία του Νίκου και της Καλλιόπης Βερβελάκη, αδελφών των τριών παιδιών- εθνομαρτύρων, που με δάκρυα στα μάτια αφηγούνταν τι έγινε το μαύρο Σεπτέμβρη του 43 και ευχαριστούσαν για την σεμνή τελετή.

Η Βιάννος συνεχίζει να αντιστέκεται στη λήθη και πρωτοπορεί στον αγώνα για Μνήμη, Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!

Είμαι συγκλονισμένος!

Χίλια ευχαριστώ στους διοργανωτές (Μαρία Χρηστάκη, Στέλιο Μπαρμπαγαδάκη, Πρόεδρο Αγίου Βασιλείου κ.α.) και το λαό της Βιάννου!

Κι οφείλουμε μία ξεκάθαρη δέσμευση στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος της Βιάννου κι όλης της Ελλάδας: ο αγώνας για Δικαιοσύνη συνεχίζεται ανυποχώρητα μέχρι τη νίκη!

Κείμενο: Αριστομένης Συγγελάκης – Φωτογραφίες: Θωμάς Παρθενάκης

Να σημειώσουμε ότι στην τελετή παραβρέθηκαν και Μεσαρίτες ορειβάτες, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών!

 

wdviannos 2

wdviannos 3

wdviannos 4

wdviannos 5

wdviannos 6

wdviannos 7